tiistai 25. lokakuuta 2016

Kohti talviretkeilyä - turvallisesti tuntureilla, eksymättä erämaissa

Tampereella järjestettin Tunturiladun Turvallisesti tuntureilla, eksymättä erämaissa - seminaari, johon viime lauantaina osallistuin. Seminaarin streamit löytyvät täältä, joten, kaikki halukkaat voivat katsoa pätkät.


Seminaarissa asiantuntijoina toimivat retkeilykouluttajat Kari "Vaiska" Vainio, Jaakko "Korpijaakko" Heikka, retkikuntalääkäri LT Heikki Karinen sekä Tommi Mattila Hätäkeskuslaitokselta. Tilaisuuden juonsi Suomen arktisen klubin puheenjohtaja Pete Mäkelä. Seminaari piti sisällään tietoa tunturiturvallisuudesta, mitä siihen kuuluu, ja mitkä asiat ovat tärkeitä retkien suunnittelussa, miten ihminen hätätilanteessa toimii, ja mitä mahdollisuuksia on hälyttää apua. Pelastuslaitoksen puheenvuorossa kerrottiin 112 sovelluksesta sekä häken toiminnasta. "Vaiska" lanseerasi omassa puheen vuorossaan tunturiturvallisuus käsitteen:

"Retkikunnan suorituskyky riittää hyvin retken turvalliseen toteuttamiseen. Vaellusalue tunnetaan riittävän tarkasti. Retken riskit tiedostetaan ja ne ovat hyväksyttävällä tasolla. Riskit kyetään ehkäisemään ennalta, tai niihin ainakin kyetään reagoimaan riittävällä voimalla. Retkikunta kykenee reagoimaan myös ennalta arvaamattomiin uhkiin."

Lopputulemana tärkeintä on ennalta suunnittelu, riskien tiedostaminen, harjoittelu ja oman kuntonsa ja taitojensa tiedostaminen ja niihin luottaminen. Hätätilanteessa maastossa korostuu johtajan rooli, eikä hätäilyyn ole varaa. Eikä hätäilyyn ole tarvettakaan, kun toimitaan rauhallisesti ja oikein, tilanteita ennakoiden. Seminaari tuki omia ajatuksia ja toi toki myös lisätietoa ja ajateltavaa. Konkreettista uutta tietoa sain etenkin sateelliittipuhelimista paikannuksesta, sekä muista hätäviestimistä.


Kiitos seminaari järjestäjille ja asiantuntijoille. Nyt lukemisena Ankarat avotunturit- kirja sekä Heikki Karisen Kaukomatkailijan lääkintahuolto ja ensiapu. Linkkejä ja lisää tietoa talvi- ja arktisesta retkeilystä ainakin seuraavista lähteistä Ankarat avotunturit, Korpijaakon blogi, Arktinen klubi sekä Tunturi latu ry. Täällä innostus talviretkeilyyn kasvoi entisestään ja nyt odotellaan lunta, jotta pääsee taitoja harjoittelemaan, ja maaliskuussa odottaa ensimmäinen hiihtovaellus.

Talvi tervetuloa vaan, täällä odotellaan jo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti